Üdvözöljük a Hallgatói Számítógép Központ honlapján!
in English

Alapinformációk az URAL2 szerverrel kapcsolatban

Az URAL2 szerverre a szolgáltatások regisztrációja az accadmin.hszk.bme.hu felületen keresztül történhet. Szükséges feltétel ehhez, hogy "Aktív" státusza legyen a képzésén.

A szerver pontos neve: ural2.hszk.bme.hu .

Legfőbb szolgáltatásaink:

  • Teljes shell hozzáférés UNIX szerverhez
  • Levelezés (WEBMAIL is)
  • Weboldal elhelyezés
A témaszámmal együtt elektronikus levélcím is együtt jár. Az Ön címe: <login-név>@hszk.bme.hu

Lehetősége van weblapot is készítenie, aminek helyes hivatkozása http://users.hszk.bme.hu/~<login-név>

Jelszavát rendszeresen (kb. félévente) frissítenie kell, az ural2 szerver legtöbb szolgáltatása nem vehető igénybe ha a jelszava lejárt. A jelszó frissítés kétféleképpen történhet:

  • Az accadmin.hszk.bme.hu felületen keresztül
  • Közvetlenül az operációs rendszerben (ez esetben az ural2 szerveren érvényes jelszava különböző lehet a többi egyetemi informatikai szolgáltatáson érvényes jelszavától):
    • Ha még nem járt le ténylegesen, akkor be kell lépnie SSH programmal szerverünkre, majd ott a passwd parancsot kiadni. Ekkor a rendszer megkérdezi a régi jelszót, majd kétszer egymás után be kell írnia a kívánt újat.
    • Ha már lejárt, akkor is SSH programmal kell belépnie. A sikeres belépés után a rendszer a következőt írja ki: Enter existing login password: . Ez nem hibás megadást jelent, hanem a jelszó kötelező megváltoztatása indul el. Ez ugyanúgy történik mintha kiadta volna a passwd parancsot, azaz megkérdezi a jelszót amivel be tudott lépni, majd kétszer egymás után be kell írnia a kívánt újat.
A jelszó legalább 6 karakter hosszú kell legyen, és az első 6-ban kell lennie betűnek és nem-betűnek (számjegy vagy írásjel) is.

Probléma, kérdés esetén legelőször is kérjük, hogy a weblapunkon a "Használati tanácsok, segítség" oldalon tájékozódjanak. Ha ott nem sikerül megoldást találni, akkor szoftver/hardverrel kapcsolatosan a support@hszk.bme.hu e-mail címre írhatnak.